Liten fundering kring feminism

Nu tänkte jag ta upp ett intressant ämne! Jippie! Ett ämne jag borde läsa in mig mer på, eftersom jag tyvärr inte vet så mycket mer om det än vad som skrivs på svenska mammabloggar. Och det är inte barn det ska handla om, utan feminism! Jaaa! Men inte om feminismens historia och utveckling genom åren, inte heller om stora feminister och faktiskt inte ens särskilt mycket om feminismens grundpelare. Nej, idag ska det handla om synen på feminism, hatet mot feminism och kanske framför allt, rädslan för att vara en feminist. 

För det finns verkligen en utspridd rädsla för att kunna kopplas ihop med "de där manshatarna". Känslan är lite "Jag är inte feminist, men..." hur otroligt det än låter. Min fråga är: vad är felet med att vara feminist? Vad är det hemska med att kämpa emot de problem samhället har på grund av en än idag snedvriden syn på kvinnor och män, en utbredd okunnighet om genus (som alltför många inte ens vet att de har)? Varför ska man skämmas om man råkar låta som en feminist?

För jag är ju en sån där person som tycker det är helt rimligt att kvinnor och män ska uppfostras lika, ha samma förutsättningar och chanser i livet, lika lön, lika mycket inflytande, etcetera. Visserligen har jag aldrig kallat mig själv för just feminist, men det finns några anledningar till det. Dem ska jag berätta nu. Först och främst kanske det är viktigt att påpeka att jag aldrig sagt att jag inte är det. (Inte för att det har någon vidare betydelse, folk brukar ta ett uteblivet svar som antingen jakande eller nekande, beroende på vad de är ute efter för svar från början.) Då var det överstökat. Hej och hå.

Anledningar till att jag inte kallar mig själv för feminist:
1: Jag gillar inte att tillhöra något fack, eftersom folk alltid, alltid, alltid har fördomar. Bättre att vara lite mystisk sådär va. Jag har mina åsikter, helt enkelt. Då slipper jag hantera alla kommentarer från obildade människor som tror att feminism är något annat än vad det är.
2: Jag gillar inte riktigt namnet på något vis. Lite diffust kanske, men sån är ju jag. Mystisk. Buuu~
3: Jag vill inte sprida feministiska åsikter som en feminist, utan som en helt vanlig tjej som tänker men hjärnan och inte med röven. Jag är folklig. En sån man kan identifiera sig med, hehehe.

Med det sagt, så skulle jag troligtvis inte svara nej om någon frågade mig rakt ut om jag är feminist eller inte. Och om vi ska se krass på det hela, så skulle ingen gå på den lögnen i alla fall. 

Vidare, är jag så himla less på den där förnekelsen. På rädslan som får folk att till varje pris klamra sig fast vid sina villfarelser att genus inte är ett problem i dagens samhälle. Inte i Sverige, inte. Se, vad långt vi har kommit! Ja, i jämförelse med länder där kvinnor behandlas som ägodelar är det ju inte så jäkla svårt att ligga lite bättre till. Betyder det att vi inte har problem? Nej. Ska jag nöja mig bara för att andra har det sämre? Nej. Ska andra kvinnor göra det? Nej. Ska männen göra det? Nej. För vet ni vad, det här rör faktiskt både män och kvinnor. Så vad sjutton är folk egentligen rädda för? Jag tror de är rädda för det okända. Rädda för att ha fel, kanske. För det mesta tror jag inte ens att de vet själva. De ska bara säga emot liksom.

Lik förbannat skapas den där ilskan. Ilskan som får folk att skicka hatbrev, ja, till och med hotbrev, till feminister. Varför? Vi hatar inte män, vi hatar att män och kvinnor behandlas olika. Vi vill ingen illa, vi vill uppnå jämlikhet och jämställdhet i samhället. Låter inte det fullt rimligt? Det borde göra det.

Jo, det där med hatet, ja. De där fördomarna. Det där om att feminister vill ta över världen, "ge igen" för alla år vi kvinnor har blivit förtryckta. "Men snälla", svarar jag och skrattar lite. Jo, jag skrattar åt sånt. I början. Tills jag har förklarat och förklarat att feminismen inte går ut på att trycka ner, den går ut på att lyfta upp, och folk ändå inte fattar ett skit. När de personer som faktiskt inte har en aning om vad feminism går ut på över huvud taget påstår att det inte ens finns något patriarkat och envisas med att hålla fast vid sina fördomar om starka kvinnor och män som vill lyfta fram problemen och göra något åt dem, då gråter jag blod. Inte bokstavligt talat, men ni förstår poängen.

Men det är ju det här som gör att folk inte vill bli sammankopplade med feminism! Allt hat och alla fördomar och all okunnighet som gör att folk, som inte riktigt vet var de står, tror att det är något dåligt att vara feminist! Den vida utspridda okunnigheten. Vågar man föreslå genus som obligatoriskt ämne i skolan utan att alla näthatare börjar hacka på en?

Nu har jag glömt bort varför jag började skriva allt det här till att börja med. Det känns mest som om jag har klagat, men det kanske är allt som behövs ibland. Jag tycker att det finns mycket dumt fôlk, men jag står upp för även deras rättigheter. De vet bara inte riktigt att de behöver det liksom. God natt.

Kommentarer
Postat av: Mor

Ja, gubevars för dumt fôlk, som Fröding sa. Jag håller så klart helt med dig. I dag såg jag de där cheerleeding-tjejerna som stod och viftade med sina pompoms under hockeyfinalen. Jag undrade varför de stod där egentligen. Deras uppgift är ju egentligen att få igång hejaramsor hos publiken och alltså höja stämningen på lektaren, men varför är de alltid unga och vackra tjejer som vickar på rumpan? Hur stämningsfullt hade det varit om killar hade gjort detsamma? Det hade enbart varit löjligt, eller hur? Men att tjejer ska stå och bara visa upp sina vackra ytor utan att fylla någon verklig funktion anses helt ok. Det är bara en reflektion. Man kommer nästan dagligen i situationer som skapar flera sådana reflektioner.
Det är bra att du bryr dig och orkar skriva om det. Fortsätt med det.
Puss.

2013-01-05 @ 18:45:02
Postat av: Hanna

Fan var bra du är, titta vad du får mig att göra: http://pinksheep.blogg.se/2013/january/varfor-jag-inte-vagar-kalla-mig-for-feminist-2.html

2013-01-06 @ 18:38:17
URL: http://pinksheep.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback